Kamer van Koophandel Eindhoven

Beginnen als ondernemer?

Het je een fantastisch idee, en wil je beginnen als ondernemer, dan dien je ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel.
Hierbij wordt je dan geregistreerd in het handelsregister, waarmee het aantal ondernemers, en de activiteiten worden bijgehouden, waarmee zij hun geld verdienen. Je hebt niet alleen het voordeel van de kennis die je ontvangt, maar ook de ondersteuning, wanneer je vragen hebt. Er worden daarbij ook regelmatig presentaties gegeven, waar je als ondernemer veel aan hebt.

Wanneer moet ik mijn bedrijf inschrijven bij de Kamer van koophandel?

Een vraag die opkomt wanneer je een idee hebt, waarmee je de markt wil betreden. Een uniek vierkant balletje, dat toch rolt. Een absolute topper in het segment speeltjes voor honden, maar wat nu? Waar moet je beginnen? Je kunt uiteraard al research doen, of je bedrijf, met dit unieke product levensvatbaar is, maar wil je alles in gang zetten, dan is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig! Alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland moeten zich inschrijven in het Handelsregister.

Volgens de wet heeft u een onderneming als u zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken. In de praktijk is het soms lastig om precies te bepalen wanneer er sprake is van een onderneming.

3 criteria voor een onderneming:

 • U levert goederen en/of diensten
  Goederen: u verkoopt boeken
  Diensten: u ontwikkelt websites voor uw klanten, of verzorgt trainingen
 • U vraagt hier meer voor dan een symbolische vergoeding
  Het gaat hierbij niet om vrijwilligerswerk of een hobby die alleen maar geld kost
 • U neemt deel aan het economisch verkeer
  Als u een fiets opknapt en verkoopt aan familie of vrienden, dan bent u geen ondernemer.

Voldoet u aan deze drie criteria dan kan uw onderneming worden ingeschreven. Bij de beslissing om uw bedrijf wel of niet in te schrijven is het ook van belang dat u onderstaande indicatoren in ogenschouw neemt.

Investeringen
Werkt u zelf in het bedrijf en neemt u personeel in dienst? Dit zijn duidelijke indicaties dat er een onderneming wordt uitgeoefend.

Regelmaat
Als u regelmatig werkzaamheden uitvoert of een grote eenmalige activiteit organiseert dan wijst dit op het hebben van een onderneming.

1 Opdrachtgever
Als u het hele jaar maar voor 1 opdrachtgever werkt dan lijkt het er meer op dat u in loonsdienst bent.

Mate van zelfstandigheid
Als ondernemer bepaalt u hoe e wanneer u uw werk doet. Ook als u zich laat inhuren door een opdrachtgever.

Wanneer bent u ondernemer?

Geen ondernemer
U organiseert jaarlijks een kleinschalig straatfeest voor uw buren. Om de kosten te dekken, vraagt u een kleine bijdrage, maar u houdt er geen geld aan over. U bent geen ondernemer en hoeft zich niet in te schrijven.

Wel ondernemer
U heeft een bedrijf dat straatfeesten organiseert. dat doet u door heel Nederland. U wilt winst maken met uw bedrijf en daarom vraagt u, naast de kosten voor drank en hapjes, een extra bedrag. U bent ondernemer, en moet zich inschrijven bij de kamer van koophandel.

Wanneer u nog niet aan alle criteria voldoet, maar wel kunt aantonen dat u aan die criteria gaat voldoen, dan kunt u zich wel inschrijven. Dit kan zijn wanneer bijvoorbeeld al een huurcontract van het bedrijfspand heeft.

Bij twijfel kunt u contact opnemen met de Kamer van Koophandel

De Belastingdienst

Iedereen die belastingdienst hoort schiet direct in de stress, en percipieert de blauwe brief die op de deurmat valt. Dit is niet het geritsel zoals bij iedere ander brief, maar een donderslag, die krater slaat in de deurmat. Eenieder kent de aansluitende reactie: het openen van de brief, met klamme handen, om te kunnen aanschouwen welke krater er gaat ontstaan op de bankrekening…

Een drama, ieder jaar weer! Waar we de gegevens van de jaaropgave moeten opzoeken, en invullen op het digitale formulier. Wat moeten we waar invullen, en gaan we niet teveel betalen. Als ondernemer hebben we hier uiteraard ook mee te maken, alleen hebben we hier nog een extra factor, de BTW.

BTW zult u zeggen, jawel dat betalen we allemaal, echter voor de ondernemer heeft dit een extra lading; hij of zij dient dit apart te voldoen, en dan nog iedere 3 maanden! Het zweet breekt u uit, pfff! Iedere 3 maanden een blauwe brief! De soep wordt echter niet zo heeft gegeten, als deze wordt opgediend. Het heeft ook voordelen. U dient een administratie bij te houden van uw uitgaven, met daarin gespecificeerd het bedrag, de BTW en het totaalbedrag, over het algemeen duidelijk vermeld op de factuur van uw aankoop.
Dit BTW bedrag mag u dan aan het eind van het kwartaal in mindering brengen, op het te betalen bedrag!

Het is zelf zo, dat wanneer je geen omzet hebt gemaakt in het kwartaal, je de BTW toch terug ontvangt. Een goed voorbeeld voor ee dergelijke BTW teruggave, kan zijn bij een zakelijk energiecontract, zodat je 21% korting ontvangt op je stookkosten. Deze ontvang je ieder kwartaal terug op je rekening. Gewoon een van je vaste lasten waar je via de belastingdienst korting op ontvangt. Dan is die blauwe brief toch helemaal niet zo eng meer?

Je dient hier echter wel een BTW nummer voor aan te vragen bij de belastingdienst, bijvoorbeeld aansluitend wanneer je de inschrijving bij de Kamer van Koophandel hebt afgerond. Wanneer je dit nummer binnen hebt, hoef je nooit meer bang te zijn voor die blauwe brief!

Wil je deze informatie beknopt per e-mail ontvangen?

Ga dan naar Ondernemer – BTW nummer

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *