Gepost op

De organisatie structuur

De organisatie structuur

De organisatie structuur wordt gevormd door o.a. de verschillende functies, afdelingen en dependances die binnen de organisatie aanwezig zijn. In iedere organisatie is er sprake van een bepaalde arbeidsverdeling.
Deze arbeidsverdeling is de wijze waarop uit te voeren werkzaamheden zijn verdeeld in deeltaken en de wijze waarop deze in functies zijn ondergebracht, die op hun beurt door de aanwezige werknemers worden uitgeoefend.

Dit kan plaatsvinden in lijnafdelingen, die direct werkzaamheden verrichten voor de organisatiedoelstellingen. Het primaire proces, zoals op de productafdeling van een industriële organisatie, en een klantenservice, in een dienstverlenende organisatie.

Het kan echter ook plaatsvinden in stafafdelingen, die indirect werken aan het primaire proces ter ondersteuning, zoals magazijnkrachten of stafafdelingen die adviserend werk verrichten voor de organisatie als geheel, zoals personeelszaken, automatisering, administratie en marketing.

Organisatiestructuur*Hierboven een voorbeeld van een organisatie structuur

De hiërarchische leiding binnen de organisatie geeft ook vorm aan de structuur, en de wijze waarop deze is opgebouwd door het aantal medewerkers in de diverse functies.

Als voorbeeld neem ik RDOM, opgebouwd uit 3 afdelingen; Research, Development en Online Marketing waar onder andere ook de automatisering van processen plaatsvindt.

Binnen de organisatie worden al  9 functies op regelmatig basis verricht, momenteel nog door mijzelf.
Door een opsomming van alle activiteiten binnen jouw organisatie, krijg je een duidelijk beeld hoe je deze moet inrichten, en op welke plaatsen jij wellicht iemand kan inzetten om de werkzaamheden van je over te nemen.

Bepaal Jouw organisatie structuur

Welke afdelingen zijn er binnen jouw organisatie (of de organisatie die je wil oprichten) en welke functies worden er vervuld of die er verricht moeten worden om jou doelstelling te behalen?

Ga nu eens na welke werkzaamheden er in iedere functie binnen jouw organisatie verricht worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *