Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel

Kamer van Koophandel Eindhoven

Wanneer moet ik mijn bedrijf inschrijven bij de Kamer van koophandel?

Een vraag die opkomt wanneer je een idee hebt, waarmee je de markt wil betreden. Een uniek vierkant balletje, dat toch rolt. Een absolute topper in het segment speeltjes voor honden, maar wat nu? Waar moet je beginnen? Je kunt uiteraard al marktonderzoek doen, of je bedrijf, met dit unieke product levensvatbaar is, maar wil je alles in gang zetten, dan is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig! Hieronder vindt je aanvullende informatie:

Alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland moeten zich inschrijven in het Handelsregister.

Volgens de wet heeft u een onderneming als u zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken. In de praktijk is het soms lastig om precies te bepalen wanneer er sprake is van een onderneming.

3 criteria voor een onderneming:

 • U levert goederen en/of diensten
  Goederen: u verkoopt boeken
  Diensten: u ontwikkelt websites voor uw klanten, of verzorgt trainingen
 • U vraagt hier meer voor dan een symbolische vergoeding
  Het gaat hierbij niet om vrijwilligerswerk of een hobby die alleen maar geld kost
 • U neemt deel aan het economisch verkeer
  Als u een fiets opknapt en verkoopt aan familie of vrienden, dan bent u geen ondernemer.

Voldoet u aan deze drie criteria dan kan uw onderneming worden ingeschreven. Bij de beslissing om uw bedrijf wel of niet in te schrijven is het ook van belang dat u onderstaande indicatoren in ogenschouw neemt.

Investeringen
Werkt u zelf in het bedrijf en neemt u personeel in dienst? Dit zijn duidelijke indicaties dat er een onderneming wordt uitgeoefend.

Regelmaat
Als u regelmatig werkzaamheden uitvoert of een grote eenmalige activiteit organiseert dan wijst dit op het hebben van een onderneming.

1 Opdrachtgever
Als u het hele jaar maar voor 1 opdrachtgever werkt dan lijkt het er meer op dat u in loonsdienst bent.

Mate van zelfstandigheid
Als ondernemer bepaalt u hoe e wanneer u uw werk doet. Ook als u zich laat inhuren door een opdrachtgever.

Wanneer bent u ondernemer?

Geen ondernemer
U organiseert jaarlijks een kleinschalig straatfeest voor uw buren. Om e kosten te dekken, vraagt u een kleine bijdrage, maar u houdt er geen geld aan over. U bent geen ondernemer en hoeft zich niet in te schrijven.

Wel ondernemer
U heeft een bedrijf dat straatfeesten organiseert. dat doet u door heel Nederland. U wilt winst maken met uw bedrijf en daarom vraagt u, naast de kosten voor drank en hapjes, een extra bedrag. U bent ondernemer, en moet zich inschrijven bij de kamer van koophandel.

Wanneer u nog niet aan alle criteria voldoet, maar wel kunt aantonen dat u aan die criteria gaat voldoen, dan kunt u zich wel inschrijven. Dit kan zijn wanneer bijvoorbeeld al een huurcontract van het bedrijfspand heeft.

Bij twijfel kunt u contact opnemen met de Kamer van Koophandel