Johannes Gutenberg

Herinnert u zich deze nog?

De kans dat je deze man tegen het lijf gelopen bent, is redelijk gering; Johannes Gutenberg (1397 – 1468), de uitvinder van de boekdrukkunst in Europa. Beter gezegd een vernieuwer van de werkwijze van die tijd. Omstreeks 1440 (ik was hierzelf niet bij) heeft Gutenberg de boekdrukkunst aangepast, van één blok per pagina, naar het gebruik van losse letters, zodat de tekst eenvoudig geredigeerd kon worden. Voorheen diende dan een volledig blok ontwikkeld te worden voor een pagina. Nu kon dat eenvoudig door letters te verwisselen.

Gutenberg nu weer actueel

Waar Gutenberg toch al enige tijd niet meer onder ons is, is Gutenberg is hij nu toch weer helemaal van deze tijd. WordPress, het content management systeem, waarmee wij op eenvoudige wijze websites kunnen opmaken, heeft Gutenberg teruggebracht naar deze tijd, en wel door een nieuwe editor!

Waar Gutenberg omstreeks 1440 vernieuwing bracht, doet WordPress dat met de update van de nieuwe editor; Gutenberg. Deze nieuwe editor heeft echter veel teweeg gebracht, waar er vooral veel onduidelijkheid bestond over de werking ervan. De werking van de blokken van Gutenberg.

Het geeft een beetje alle mogelijkheden weer van WordPress, door alle blokken met alle mogelijkheden. Een beetje van de bomen en het bos. Maak je echter de keuze voor een blok, dan is dit eenvoudig te wijzigen, en met een ander blok te verwisselen. Eenmaal met de nieuwe editor aan het werk best verfrissend, met één belangrijjke verandering waar ik toch wel erg vrolijk van werd; de herbruikbare blokken.

Ook met Gutenberg blijft WordPress gericht op bloggen, en bij het plaatsen van tekstuele content, is een eenvoudig Enter voldoende om te starten met de volgende paragraaf. Ander vormige content, zoals een afbeelding kan dan geplaatst worden door te klikken op het Kruisje, waarna de keuze gemaakt kan worden voor de inhoud van het blok.

Het kruisje waar de communicatie naar je lezer mee begint

Ben jij bezig met de informatievoorziening naar je klanten, die 24 uur per dag verstrekt dient te worden, en wil jij de update naar Gutenberg zonder zorgen realiseren, dan kan ik je hierbij helpen.

Ik heb Gutenberg getest, en op een paar kleinen dingen na, geen onoverkomelijke problemen ontdekt. Er is namelijk altijd nog de Klassieke editor, waarmee je op de oude vertrouwde wijze je website kunt bewerken.

Loop jij echter tegen problemen aan, vraag dan geheel vrijblijvend het overzicht van blokken aan, via het formulier hieronder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *