ICT voor honden die blaffen

ICT voor honden die blaffen

Jaren geleden hadden wij een bernersenner Boris hij was helemaal in zijn nopjes, al was zijn vriendinnetje Nicky kort geleden overleden. Een beetje nerveus karakter had hij, en wat last van verlatingsangst, wat bleek als wij plotseling hard naar boven renden. Hij kwam dan achter ons aan met een blafje van een pupje:”wief wief”

Na enige maanden reden wij langs de Makro in Best, en zagen wij tot onze verbazing een hele mooie hond lopen. Deze liep het terrein op van de Makro aan de achterzijde, waar de vrachtwagen lossen. Wij keken nog eens rond en konden geen eigenaar traceren. Op het terrein van de Makro aangekomen, nog eens nagevraagd of iemand zijn hond kwijt was, maar niemand….

De betreffende hond, een blonde bouvier, hebben wij toen naar de dierenbescherming gebracht, om te achterhalen of zij vermist was. Dit was zij niet, en wij kregen al vrij snel de mededeling, dat wij ze mee naar huis mochten nemen, maar als de eigenaar zich zou melden, wij haar aan de rechtmatig eigenaar terug zouden moeten geven.

Lucky

Zij was niet gechipt, en wij konden niet achterhalen waar zij vandaan kwam, dus kreeg zij een nieuw huis,bij ons! Wij hebben haar toen Lucky genoemd, omdat wij in de gelukkige omstandigheden waren, om haar op te kunnen  nemen in ons huishouden. Boris had hier ook geen problemen mee, echter na een tijdje kregen wij van de buren te horen, dat, wanneer wij van huis waren, de honden begonnen te blaffen.

Honden blaffen

Ik reageerde vrij laconiek, dat honden blaffen, en gaf aan dat er een nieuwe hond was, die moest wennen. Dit werd van kwaad tot erger, toen ineens de politie aan de deur stond. Iemand had de politie gebeld, wat aangaf dat er actie ondernomen moest worden.

Hoe konden wij achterhalen wat er gebeurde, wanneer wij niet thuis waren? Een cassette recorder, kon geluid opnemen, maar kostte erg veel tijd om af te luisteren. Waren wij 2 uur weggeweest, dan moesten wij ook twee uur terug luisteren, of onze trouwe viervoeters hadden geblaft. Een camera gaf hetzelfde probleem; we moesten blijven kijken, wanneer er beweging was, en zij wellicht geblaft hadden.

De oplossing

Via het internet vond ik de oplossing! Er is een programma, genaamd Audacity, waarmee men geluid kan opnemen, officieel voor audio opnamen, om deze bijvoorbeeld toe te voegen bij video, of om diverse geluiden bij elkaar te voegen. Dit systeem biedt echter een groot voordeel; het geluid wordt grafisch weergegeven, waardoor je niet 2 uur hoeft te luisteren, maar exact kunt zien wanneer er geluid is geweest in de opgenomen tijd, of blaffen.

Een klein minpuntje is dat de huidige tijd niet wordt weergegeven, maar slechts de tijd vanaf de opname. De begintijd is dan niet te zien. Dit is echter makkelijk op te lossen, door aan het begin van de opname, de exacte begintijd in te spreken. Je kan dan achteraf zien, wanneer er geluid wordt weergegeven, op welk tijdstip dit heeft plaatsgevonden. Je kunt dan laten zien of ze blaffen, of juist niet. Je kunt dan tevens constateren wat de oorzaak is, en ofdat er misschien iemand aan de deur is geweest.