Affliate marketing

Wat is affiliate marketing?

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een samenwerkingsverband op no cure, no pay basis, waarbij de een de ander promoot in ruil voor commissie per verkoop. De affiliate fungeert hier als tussenpersoon, die de klant binnenhaalt.

Affiliate Systeem uitgelegd

Voorbeeld van affiliate marketing

Paul verkoopt een e-book over de manier waarop je kunt afvallen binnen het tijdbestek van 8 weken. Debbie ziet het product van Paul als een aanvulling van haar website. Debbie gaat het e-book van Paul promoten en ontvangt in ruil daarvoor een percentage van de verkoopopbrengsten. Worden er geen verkopen gerealiseerd door Debbie, hoeft Paul har ook niets te betalen. Verkoopt Debbie een e-boek, dan ontvangt zij van Paul het afgesproken bedrag van de opbrengst. Overigens verloopt dit geheel geautomatiseerd via het affiliate systeem, waardoor de affilliate commissie automatisch wordt afgedragen.

Een technisch ingewikkelde handeling, of super eenvoudig?

Nu verwacht je wellicht dat het moeilijk is om dit op te zetten, en hoe controleer ik nu wat mijn affiliate verkoopt? Hoe weet Paul wat Debbie verkoopt? Kan Debbie net doen of zij veel verkoopt, of hoe werkt dat?

Voor affiliate marketing maak je gebruik van en bepaald systeem dat er voor zorgt dat er automatisch wordt bijgehouden, wie voor welke verkoop zorgt. Dit systeem registreert ook automatisch het percentage dat moet worden betaald aan de affliate.

Hoe werkt een affliate systeem?

Paul is de producteigenaar en verkoopt zijn product via een salespage, en maakt hiervoor gebruik van Paypro als affiliate en betaalsysteem. Debbie is de affiliate en promoot het product van Paul, via een unieke promotielink welke zij via Paypro heeft verkregen.

Wanneer een bezoeker op de affliate link van Debbie klikt, wordt er een cookie weggeschreven op haar computer. Deze cookie slaat op dat de bezoeker via Debbie is gekomen en wanneer de bezoeker overgaat tot de kop van het product, ontvangt Debbie automatisch haar aanbrengcommissie.

2 vormen van affiliate marketing

Affiliate marketing kun je op verschillende manieren toepassen; als affiliate of als producteigenaar affiliates voor jou de promotie laten verzorgen. Het grote voordeel wanneer je producteigenaar bent, is dat je hiermee je business opbouwt, en steeds laat groeien, voor de lange termijn.

Aan de andere kant de mogelijkheden waar jij affiliate bent, en dus geld gaat verdienen met het promoten van andermans product.

Voordelen van affiliate zijn

  1. Je hoeft zelf geen product te ontwikkelen
  2. je hebt geen klantenservice
  3. Je hebt geen distributie
  4. Je hebt geen debiteurenbeheer

Het voordeel voor Debbie is dat zij geen product hoeft te hebben en ook geen klantenservice e.d. hoeft te doen. Zij stuur de bezoekers naar Paul toe, en Paul doet de rest. Offline zijn dit soort vormen van marketing erg ingewikkeld, omdat je handmatig alles moet bijhouden, wat een hoop werk is, door onder meer de boekhouding.

Online is dit veel makkelijker omdat het affiliatesysteem alles voor je bijhoudt en je elf dus eigenlijk niets hoeft te doen. Paul hoeft alleen maat affiliates te zoeken en deze naar Paypro te sturen. Deze affiliates kun je weer zoeken via Google, waarbij je je richt op websites in jouw markt, voor wie het een aanvulling is om jouw product te promoten.

Een groot voordeel is dat deze vorm van marketing niets kost. Paul hoeft Debbie alleen maar te betalen, wanneer zij een product heeft verkocht. Zo hoeft Paul geen kosten te maken om zijn business te laten groeien.

Ben je liever Paul of Debbie?

Ik persoonlijk ben in dit geval het liefste Paul. Paul heeft namelijk een product en een website en daarmee echt een business welke hij kan uitbouwen en groter kan laten groeien. Debbie heeft natuurlijk een mooie situatie zo omdat hij niks anders hoeft te doen dan wat marketing voor Paul maar de valkuil voor Debbie is dat zij afhankelijk is van Paul. Als Paul besluit ermee te stoppen dan heeft Debbie ineens geen inkomsten meer.

Begrijp me niet verkeerd, het is fantastisch om zelf affiliate te zijn omdat het super simpel geld verdienen is en je er geen werk van hebt.  Het is echter het mooiste wanneer jij je eigen business al hebt. Je kunt dan aan jouw achterban andermans product promoten in ruil voor een commissie. Je verdient zo meer geld aan de business die je al hebt zonder dat je nieuwe producten hoeft te gaan maken.

Je kunt er ook voor kiezen om fulltime affiliate te zijn en niks anders te doen dan verschillende producten van anderen te promoten. Zeker als je goed bent in internet marketing dan kan dat een heerlijk leventje zijn. Ik raad je alleen wel aan om daarnaast ook zelf iets op te bouwen want daar zul je altijd plezier van houden. Affiliate marketing kan jou echt een vliegende start geven wanneer je een e-book hebt geschreven en daarvoor een salespage online hebt gezet. Ga simpelweg affiliates benaderen of ze jou willen promoten en je zult zien dat de eerste verkopen heel snel binnen kunnen rollen!

Hieronder zie je de twee modellen naast elkaar, kies maar welke het beste bij jou past!

Affiliate of Producent